Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Χολοκυστίτιδα - Φλεγμονή της Χοληδόχου Κύστης


 Στο 80% περίπου των περιπτώσεων, η οξεία χολοκυστίτιδα οφείλεται στην απόφραξη του κυστικού πόρου από χολόλιθο που ενσφηνώνεται στο θύλακο του 
Hartmann. Η χοληδόχος κύστη φλεγμαίνει και διατείνεται, προκαλώντας
κοιλιακό άλγος και αίσθημα τάσης. Η φυσική εξέλιξη της οξείας χολοκυστίτιδας ποικίλλει. Τα περισσότερα επεισόδια υποχωρούν αυτόματα χωρίς χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία. 


          
  Το αρχικό σύμπτωμα είναι κοιλιακός πόνος στο δεξίο υποχόνδριο, που συχνά σχετίζεται με αντανάκλαση του πόνου στη δεξιά ωμοπλάτη. Στο 75% των περιπτώσεων οι ασθενείς αναφέρουν προηγούμενα επεισόδια κωλικού, αρχικά όμοια με την παρούσα νόσο. 

Κλινικά υπάρχει η εικόνα του έντονου άλγους η οποία περιγράφηκε. Εργαστηριακά παρατηρείται αύξηση της CRPκαι των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί να συνοδεύεται επίσης από αύξηση της χολερυθρίνης και των ηπατικών ενζύμων.
Στο υπερηχογράφημα και την αξονική τομογραφία ανευρίσκεται διατεταμένη χοληδόχος κύστη.


Οι σημαντικότερες επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας είναι το εμπύημα (πυώδης χολοκυστίτιδα), η γάγγραινα και η διάτρηση. 


Θεραπεία

Η προτιμότερη λύση είναι η διενέργεια λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε όλους τους ασθενείς εκτός αν υπάρχου συγκεκριμένες αντενδείξεις για επέμβαση, όπως κάποια συνυπάρχουσα νόσος.
Στο 10% περίπου των ασθενών απαιτείται άμεση και επείγουσα αντιμετώπιση. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι κλινικές καταστάσεις στις οποίες η νόσος επιδεινώνεται ή περιπλέκεται.
 

            Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση εκλογής της οξείας χολοκυστίτιδας και μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά στο 50% περίπου των ασθένων. Οι ασθενείς με βαριά οξεία χολοκυστίτιδα που είναι σε κακή κατάσταση για να υποβληθούν σε επείγουσα χολοκυστεκτομή αντιμετωπίζονται με διαδερμική χολοκυστοστομία. 


Πρόγνωση

   Η συνολική θνητότητα από οξεία χολοκυστίτιδα είναι περίπου 5%. Η άμεση προσφυγή στο νοσοκομείο και η έγκαιρη χολοκυστεκτομή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.